Min musikhistorik

AnitaSaaz78

Från ca 1969 tilll mitten av 70-talet: Gatumusikant, där jag först sjöng och spelade gitarr (Dylan, Stones, Joni Mitchell-låtar bl.a.) sen lite fiol och sång. Sen köpte jag en Turkisk luta (Saaz), som jag älskade ljudet på, och började göra egna låtar på den. Med ordlös sång, eftersom det var det musikaliska uttrycket som var mest spännande för mig. Spelade en hel del på gatan med mina låtar på denna Saaz. För att förkorta historien, så resulterade bl.a. denna musik senare i en egen LP- inspelning 1977 (”Mötet” MNW 87P).

 

AnitMariahissen78

ca:1973, ”Anitas Band” spelade några konserter (på bl.a. en festival på Jarlateatern/Sthlm) med Peter Smoliansky på Darbouka och Gamlabro-Lasse på Piano, och jag på Sång, Sitar och Gitarr.

1974: ”Luftbolagets Aftonstuvning”. En kvinnlig orkester som gjorde några konserter, bl.a. på Bryggeriet (Ny Kultur). En lite varierande sättning var det, men i huvudsak med: Helene Bohman (sång, gitarr), Catarina Abelli (sång, fiol), Madeleine Stokes (flöjt), Barbara (munspel) och jag på sång och gitarr.

1975: Sång,Saaz m.m. på Dans/Musik föreställning tillsammans med Greta Lindholm (Dans/ Koreografi) på ett kvinnoläger på Gotska Sandön.

 

AnitTambora80

INDISKT:
ca 1974: fick jag lära mig spela det Indiska sträng-instrumentet Tamboura
(drone/bordun instrument) av Christer Hennix och även Hans Isgren. Detta instrument är kärnan i all Indisk Klassisk musik, som skapar en grund-atmosfär som solisten relaterar sitt ton-spektra och uttryck till.
Från 1975- har jag spelat Tamboura på en mängd Indiska konserter i Sthlm. med gästande Indiska musiker som t.ex. följande:
1975: Med de Indiska sångarna ”Singh Bandhu”, och fick då även min första Indiska Klassiska sånglektion.
1979 (tror jag), på Mariahissen med Hariprasad Chaurasia (Bambuflöjt) och Shivkumar Sharma (Santoor).

 

Speln.m.Chandu77copy1977: På Kulturhuset med Chandu Naringrekar (Sitar och Surbahar) och Anila Makhijani (Kathak-dans) och deras musiker i en separat konsert/ dans-föreställning i februari

 

 

 

 

FaridoAnitacopy1981, sept: Med Ustad Zia Fariduddin Dagar (Nord-Indisk Dhrupad-Sångare). 

 

 

 

 

 

 

sridhar+

Under 1980- talet: Flertalet konserter med Sarod-Mästaren K.Sridhar och Bengt Berger (Tablas).
Bl.a. 1985, jan: Sång och Tamoura, i ett möte mellan K.Sridhar och jazz-musikerna B.Berger, Lennart Åberg, Kalle Eriksson och Stefan Brolund, på konsert och Radio-inspelning i Umeå.
1986, okt: Studio-inspelning med K. Sridhar och B. Berger. ”Rare Ragas And Talas” (AMK 859).
Sridhar har också varit en mycket generös lärare för mig. Även så hans Mor Amma, som jag fick glädjen att träffa i Bombay på en turné i Indien (med ”BFBB”) jan-84, och fick några sånglektioner och Bhajan-Sånger av, som ligger mig mycket nära om hjärtat.


Har spelat Tamboura på konserter med flera andra Indiska musiker, bland annat:

1984, sept: Med Swami Haridas (Syd-Indisk Sångare) och:
1999, 1:a Maj: På Södra Teatern med Sarangi-Mästaren Sabri Khan.
Mina andra och egna Indiska blandningar står det lite om i den övriga bland-historiken.

 

TILLBAKA TILL DEN BLANDADE HISTORIEN:

1978: Darbouka i gruppen ”Saad”. Arabisk musik.

1978: Trumset och piano i tillfällig kvinnlig sammansättning (minns ej namnet), på Mariahissen/Sthlm.

1977-78: Solo-spelningar på Saaz och Sång m.m. på Söderfestivalen/Sthlm. Härnösands Folkhögskola m.m. Delade solo-spelningar med Thomas Mera Gartz, som också kompade mig på strängar och handtrummor, på Mariahissen i Sthlm, även Kulturhuset/Kilen, och Kappfabriken i Uppsala, där också Channa Bankier visade sina målningar.

 

Motet8cm

Anita78copy21977: Inspelning egen LP ”Mötet” (MNW 87P) ,(kom ut 1978). Egna AnitSazMotetlåtar jag gjort på den Turkiska lutan Saaz, och lite Indiskt och Blues, m.m. Tillsammans med musikerna Lasse Holmer, Coste Apetrea, Ulf Wallander, Thomas Mera Gartz, Bengt Berger, Bill Öhrström, Turid Lundqvist,Paul Adolphus och dansaren Greta Lindholm. Även utgiven på kassett i Australien 1980. Skivan är tyvärr ”slut”, förutom de få ex som jag har kvar.

 

1978 (hösten): Började ett samarbete med Marie Selander, som ledde till att gruppen ”Vargavinter” ombildades, med sättningen: (1978- 83).
Marie Selander: Sång, slagverk, tramporgel,blockflöjt mm.
Tuomo Haapala: Kontrbas, cello, tagelharpa, kör mm.
Jörgen Adolfsson: Oud, bouzoki, blockflöjt, saxofoner, fiol, kör mm.
Anita Livstrand: Sång, saaz, tamboura, fiol, slagverk mm.
Turnéer och radioinspelningar i Sverige, Finland, Schweiz och Västtyskland.
Bl.a. 1979- Världsmusikfestivalen i Rålambshovsparken (Sthlm), 1983- Konsert med 60-mannakören ”Koiton Laulo” (Helsingfors), 1983- Kaustinen Folkmusikfestival, Radio-inspelning Köln. Även spelat med och för barn i Sverige och Finland.
LP-1980: ”Röster från alla land” (MILP/MNW-005)
”Vargavinter” var också en del av Musikerkollektivet ”Ett Minne För Livet”, som för övrigt bestod av grupperna: Iskra, Spjärnsvallet, Archimedes Badkar, sen även Bitter Funeral Beer Band och Bolon Bata m.fl.
Under 70/80- talet gjordes bland-konserter mellan banden och workshops i Afrikansk/ Latin/
Svensk/ Indisk/ och improvisations-musik i regi av ”Ett Minne för Livet” bl.a. på Folkögskolan i Skinnskatteberg och på festivaler.

1980: Komponerat och spelat musik (även ”agerande”) till 3 barnprogram Sv.Tv. Sagor av Isaac Bashevis Singer, som lästes av Leo Rosenbluth.

1980- 84: Indisk Sång, Tamboura och Fotbjällror på konserter med egna sammansättningar av Svenska musiker med Indisk musik.
1980 juni: ”Indiskt Hopkok” på Världsmusikfestivalen i Vasaparken med Jörgen A. (Fiol), H.Isak Isgren (Sarangi), Gent (Sarod), Teo (Tablas).
1980 dec: På Stadsmuséet med Jörgen och Bengt Berger (Tablas).
1981 maj: Söderfestivalen: Jörgen och Peter Ragnarsson/Ek (Tablas).
1982 maj: Söderfestiv: Jörgen och Peter igen.
1982: Bokcaféet: Jörgen, Mikael Furst (Tablas).
1984 1:a maj: Brygghuset/ Internationell kulturfestival: Jörgen och Bengt.

1981 (maj): Spelat C:et på ”In C” av Terry Riley, på Musikhögskolan i Sthlm (Radioinspelning) med; J.Adolfsson, M. Selander, C. Bothén, Bo-Anders Persson, Ove Karlsson, Thomas Tidholm, Gunnar Valkare, Stefan Brolund, Folke Rabe, Lise- Lotte Norelius, Torbjörn Abelli m.fl.

1981: Spelat slagverk och sång, i ”Archimedes Badkar”, på turnéer i Sverige och radioinsp.

1981-87: Medlem i storbandet ”Bitter Funeral Beer Band” (BFBB), som sångerska, och på Afrikanskt slagverk, xylofon (ko-gyil), amadinda.
Turnéer i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien, Frankrike, Västtyskland, Österrike och Indien. Festivaler som; Pori Jazzfestival (TV), Helsingfors Festspelveckor, Frankfurter Jazzfestival -82 (TV) (med Don Cherry), Ost-West Jazzfestival Nurnberg -84 (TV), Berlin- 84, Jazz Yatra- Festival- 84 i Bombay (TV) och New Delhi i Indien (med Don Cherry). Berwaldhallen i Sthlm (Radio och TV)- 84, Stockholms Blues och Jazzfestival på Skeppsholmen- 85, öppning och avslutning av Sthlms Scensommarfestival- 85, konserter och undervisning med och för barn i åldr. 3- 15 år (83 och 84), Vossa Jazzfestival (Norge)- 86, Amnestyfestival i Kungsan Sthlm- 87, mm.
LP- 1982 ”Bitter Funeral Beer” (ECM 1179)
LP- 1987 ”Praise Drumming” (DRLP 142).

Bandet hade också en ren trumgrupp som hette ”Gahu”, som helt ”enkelt” tog sina ca 15 trummor och spelade akustiskt på fester och andra festligheter.

 

BITTER FUNERAL BEER BAND

                                                   BombayBFBB.Don84-copyBitter Funeral Beer Band i Bombay, Jazz Yatra Festival 1984.

AnitBombayFest84
Anita i Bombay
.

1982- 89: Sång, Afrikanskt och Orientaliskt slagverk, Indisk Tamboura.
Ett unikt kulturmöte inleddes 1982 med de främsta Joikarna på Nordkalotten: Inga Juuso, Ingor Ante Ailu Gaup, Nils-Aslak Valkeapää, Mickel Bongo, Berit Elle m.fl. tillsammans med Bengt Berger, Christer Bothén och mig, med ”våran” Afrikanska och Indiska musik. Ett möte i den modala musiken. Detta under en stor Samisk konferens i Kautokeino/ Nord Norge, som spelades in av NRK och Luleå-Radion. Samarbetet fortsatte:
1983 aug; C. Bothén, Britta Cronvall och jag på Samiskt seminarium/ konsert med några av dessa joikare igen i Utsjoki, Finland.
1985 mars; C. Bothén, Marianne N´lemvo och jag på skolkonsert-turné i Nord Norge igen, tillsammans med I.Juuso och A.Gaup (Radio inspelning). Sedan fortsatte det så;
1987 Juni i Kiruna (Folkets Hus och vid älven) och Okt-Nov turné Nord Norge.
1988 Mars turné i Sverige och Norge och Juni-juli i Luleå.
1989 Samisk ungdomsfetival i Nord Norge (Karasjok).
Inspirationen från bl.a. Inga Juusos Joik-stil resulterade i att jag själv klev in i Joikens varande och den har fått en stor plats i mitt hjärta.

VindenViljor83Sveab1983 (aug): Sång, mm. på Nordisk Drakfest, Sveaborg/Helsingfors ”Vindens Viljor” – Happening i regi av Bengt Carling med bl.a. Thomas Mera Gartz, Björner Torsson och Yael Feiler, i vind, musik och poesi.
1985 (sept) Sthlm, ”Dynamisk Tomhet” en liknande happening av B. Carling.


1985
(vår), 1989 (höst), 1990 (vår): Sång och Afrikanskt slagverk, som gästartist i Bolon Bata och Bolon X.

1986: Sång och div. instrument och kompositör till elevarbete på DI av Yael Feiler.

1986 (juni): Sång (joik), Tamboura, Slagverk mm. På Konserthuset i Sthlm. med projektet ”Globträdet/ Globteatern”, med Balinesiska dansaren I Made Sidja, Tommy Adolfsson, Lise-Lotte Norelius och flera hundra Svenska barn, m.fl. Ett träd planterades utanför konserthuset i samband med konserten.

1986 (sept): Sång, slagverk, stränginstrument o flöjt/ komposition tillsammans med Thomas Mera Gartz (även ljud-musikband), till ljusbildvisningen på liveföreställningen ”Lövsånger”. Med Bilder och dikter av Cilla Ericsson och Ljusbildkomposition/programmering av Peter Tucker, på Kilen/Kulturhuset i Sthlm.

Anicutsingred copy.jpg.1985-87: Komponerat och spelat/ spelat in själv på 4-kanals kassett-portastudio hemma. Experiment med möten mellan sång (blues, indiskt, joik mm.) och slagverk/ trummor och andra instrument som jag hanterar både traditionellt och som det faller mig in. Gjorde en kassett på ca 60 min. med detta som jag spred ut för hand så att säga. Spelats i Radioprogrammen ”Rum för Musik” och ”Spräckel”, med intervju (1987-88).

1986 Oktober, Kilen/ Kulturhuset,Sthlm och
1987 Januari, Moderna Dansteatern, Sthlm:
Sång, Turkiskt slagverk, en del komposition och ”agerande”, i dansföreställningen ”Konkylie” av Koreografen/dansaren Greta Lindholm (4 dansare, 4 sångare, bl.a. Berit Andersson och Kerstin Wikström).
1987 Februari: Solo-sång och Tamboura (improvisation i Nord Indisk stil och Indisk Bhajan/”Devotional song”) i Baletten ”Log Rasas” av Lotta Svalberg på ”Rotundan”/Operan, Sthlm.
1986- 87: En del solo-framträdanden med Joik-”låtar” och Orientaliskt slagverk.
1987- 90: Slagverkare (Afrikanskt) tillsammans med bl.a. Lise-Lotte Norelius, i dansgruppen ”Afrodites”. Festivaler, skolor mm.
1988 (höst), 1989 (vår och nov), 1990 (okt): Kompositör, musiker, sångerska och agerande i Poesi- Dans- Musikföreställningen ”Detta Är Nu- Om tre systrar”. Tillsammans med Anna Sällström (skådespelare) och Kerstin Ljunglöf (dansare), med dikter av Eeva Kilpi, Märta Tikkanen och Solveig von Schoultz. På föreställningar runt om i Sthlm.
1989: Ett eget avsnitt i Radioprogrammet ”All Världens Musik-Vagabond” om Indisk Klassisk Sång. Med plattor från ”gräddan” av Nord-Indiska sångare/sångerskor (från början till ca mitten av 1900-talet). Med egna sångexempel på Indiska skalor.

LivsAff1987 (hösten): bildades trion ”ANITAS LIVS”, av de kvinnliga musikanterna från ”Bitter Funeral Beer Band” (Lise-Lotte Norelius och jag) och ”Bolon Bata” (Marianne N´lemvo).

Jag satt hemma och sjöng/spelade in egna låtar och arr. av Blues, Joik, Indisk mm. sång och olika slagverk och andra instrument, när Lise- Lotte tyckte att vi skulle slå våra påsar ihop. Bra idé. Så vi gjorde det (kort sagt).
Vår sättning är: Sång, Trummor, Slagverk och Sampling-syntslagverk.
Musiken är arr. av bandmedlemmarna. Lise-Lotte står för de så karaktäristiska Sampling-syntslagverken ihop med sitt trumspel. Sångerna är ett urval av mig som sträcker sig med inspiration över kontinenterna Blues-Afrika-Joik-Indien (även våra trummor och slagverk), fast också bortom de traditionella sammanhangen. Vi blandar oförskämt med lust som vi själva vill.
1990 slutade Marianne. Under 1991 var Helena Östblom, sen Unni Damslora med som resp. 3.e medlem. 1992- 99 var Monica Åslund vår trogne medlem, tills hon fick barn och dans att ”stå i”.

Turnéer i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Schweitz, Italien, Österrike, Ungern, Turkiet. TV,Radio,Teater-musik mm.

1993: CD- ”UGH” (SLACD 005)
1995: CD- ”WILD WORLD WEB” (SLACD 014), grammis-nominerad 1996.


Från 1999 är Anitas Livs en behändig DUO, på bara en så där ca 15 trummor (Lise-Lotte och jag).

Vill du veta mer, klicka i Menyn på Anitas Livs musik-liv.

1991 sept: Lärare i Indisk klassisk sång och Joik på St. Sigfrids Folkhögskola i Växjö (Rikskonserter) i temat ”Mun till mun- lär känna din röst”.
1992 (mars- april): Musiker/ kompositör till Teaterhögskolans elev-uppsättning av ”Ifigenía” (tillsammans med Lise-Lotte Norelius).
1994 Vokalfestivalen/
Skeppsholmen, 13 maj: egen konsert med sång, gitarr,tamboura,slagverk och
1994 Vokalfestiv. 15 maj: Sång-improvisations-konsert tillsammans med Pia Olby och Marie Selander. Även lite Joik tillsammans med Joikaren Inga Juuso.
1997 maj: Slagverk på Studioinspelning för CD av
Roland Keijser.
1997 (dec): Sång, Tamboura och Fotbjällror (improvisationer i Nord-Indisk stil och Bhajans/”Devotional songs” på Sanskrit och Hindi bl.a.). Solo-lunchkonserter på restaurang ”Babajan”/Etnografiska Muséet, Sthlm.
1998 (29 aug): Marockanska metallklappror på Happening/Festivalen ”Utbrottet” i Stenhamra.
1998 (nov-dec): Sång och Afrikanska slagverk med Crister Bothén, Marianne N´lemvo och Rafael Sida, på 13 barnföreställningar på skolor bl.a. för Rikskonserter.
1999 (jan-maj) Komponerat, spelat och spelat in (på digital hemstudio), musik till Dans-Mimföreställningen ”Rajamaa” av Koreografen/Dansaren Seija Hyvönen-Mammen.
1979- 2001: Gett lite Indiska sånglektioner, senast Uppsala Universitet.
Vid några tillfällen genom åren, varit gäst-musikant med band som Levande Livet, Ramlösa Kvällar, Arbete och Fritid, Kalousch m.fl.
2000 (aug) Fasching och 2001(1 okt) Nalen. Slagverk med slagverks-storbandet ”STRIKE”.

STRIKE2000w500

 

porträtt
2004
Nyutgivning av MÖTET på CD (med bonuslåt). 

 

 

 

 

 

 

2012 -24/11  Minneskonsert för Thomas Mera Gartz.
Med Bitter Funeral Beer Bands Band Bands Trumorkester.
Roland Keijser, Anita Livstrand, Bosse Skoglund, Bengt Berger, Per Tjernberg.
Lise-Lotte Norelius.
Och med alla andra som var där för Mera.

Pasted Graphic

 

2012: Inspelningar tillsammans med Daniel Westerlund inför skivutgivning.
2013: CD+LP ”Tandem Bridges” (Quica Records) tillsammans med Daniel Westerlund.

 

2015: Utgivning av boken MUSIKERMINNEN (28 svenska musikers egna berättelser, varav jag är en) på ELDSCRIPT Bokförlag, www.eldscript.se

 

Om du vill kontakta mig är mitt e-mail: anita.livstrand (at) comhem.se

 

 

Lämna en kommentar